Sinefil/ THE CIRCLE - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Sinefil/ THE CIRCLE - Yeşim Yeşiloğlu

Sinefil/ THE CIRCLE - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş

Harry Potter'ın Hermione Granger'ı zeka küpüydü, çalışkandı bu nedenle her defasında Harry'nin ve Ron'un başını beladan kurtarmayı başarabilmişti. Emma Watson'un Circle 'da hayat verdiği Mae karakteri de Hermione'den çok farklı değil aslında. Yine azimli ve çalışkan bir kadın var karşımızda fakat bu kez başarıya yanlış yollardan gitmeyi tercih ediyor. 

"Distopik bir dünya tasviri çiziyor..." diyemeyiz zira tam da bugünü - azbiraz ötesini- anlatan bir film. Sosyal medyanın- internetin esiri olan, gece-gündüz ayrımı olmadan çalışan, hırsından dostluklarını yok eden, acılara melodram film gibi bakıp dalga geçmeyi-umursamamayı şiar edinen, her anı her saniyeyi yayınlamak/başkalarına göstermek için telefonu ile ayrılmaz bütün olan bizleri anlatıyor yani.  

Her gün yediğimiz yemeğin, içtiğimiz kahvenin, aldığımız yeni kıyafetin, sokaktaki kedinin fotoğraflarını paylaşıyoruz. Bazılarımız tüm hayatını sosyal medyada yaşıyor desek yalan değil. Bir gün bir adam gelse ve dese ki artık senin uğraşmana gerek yok öyle bir sistem geliştirdik ki herkes tüm hayatını izleyebilecek, böylece "açık toplum"a ulaşabileceğiz, hayır mı diyeceksin ? Maalesef hayır, kabul edecek çoğumuz, saklayacak neyim var ki, ben zaten her anımdan haberdar olsunlar istiyorum diyenler de olacak, "açık toplum" mu harika kimse suç işleyemez, kimse toplumsal normlarımıza aykırı davranamaz diyenler de olacak.

Bazılarımız hayır demeyi başaracak, bunun tam bir saçmalık olduğunu bağırmak isteyecek. Bunun tamamen para ve kontrol ile ilgili olduğunu anlayacak ve diğerlerine de anlatmaya çalışacak. Dinleyen olacak mı? Yine hayır, "deli" "öngörüsüz" "bilgisiz" gibi pek çok etiket yapıştırılacak, direnmek konusunda ısrarcı olursa da toplumdan dışlanacak.

Sırasıyla banka hesapların, maillerin, mesajların da "açık toplum" olmak için aleni olacak. Herkes için geçerli olduğu sanılan ancak bazı "seçkinlerin" ayrı tutulduğu bu açık toplumda düşünme ve karşı koyma, mahremiyete saygı mümkün olmayacak.

Circle, iletişim çağının bu eksi yönleri üzerinde duran, teknolojinin kötüye kullanılmasının ne kadar kolay olduğunu, insan ilişkilerini nasıl bir anda yok edebildiğini anlatmaya çalışan bir film. Aslında toplumun geldiği o aptal çizgiyi anlattığı gibi kısa zamanda başımıza geleceklerin kısa bir demosu. O yüzden salt bir komplo teorisi izler gibi izlemeyin kendi hayatınızla da kıyaslayın. Sosyal medya sizin için ne anlam ifade ediyor, bilinçlenme haber alma platformu mu yoksa kendi egonuzu tatmin için bir araç mı ?

İyi seyirler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder