Kırmızı Pazartesi Üstüne - Aylin Çiftçi - Sevdalım Hayat
Kırmızı Pazartesi Üstüne - Aylin Çiftçi

Kırmızı Pazartesi Üstüne - Aylin Çiftçi

Paylaş



Katılımcı: Aylin Çiftçi

Tarih:  22.11.2017

Kitap: Kırmızı Pazartesi / Gabriel Garcia Marquez

Tema: Cinayet, Toplum

Konu: İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayeti anlatıyor Marquez.

Anlatım: En baştan olay önümüze çözümlenmiş olarak sunulmasına rağmen anlatımın akıcılığı sizi son sayfaya kadar merakla götürüyor.

Çağrışım: Kitap ne kadar Türkiye üzerinde geçen bir olayı anlatmasa da okurken aklıma sürekli ülkemizde yaşanan töre cinayetleri geldi.

Toplum nedense konu kadın ve çocuk olduğunda hep birlikte hareket etmeye başlıyor. Birisi çıkıp "ne oluyor" demediği sürece kimse tek başına sorgulama zahmetine girmek istemiyor. Kitaptaki hikayenin yaşandığı toplum da öyle, cinayet işleneceğini biliyorlar, farkındalar ama kimse bir şey yapmaya çalışmıyor. Çünkü sorgulayan bir "önder" yok, çünkü konu "kadın" ve "namus"…

Üst katımızda dayak yiyen kadına da karışamıyoruz mesela, eşiyle arasına girmemeliyiz çünkü o onun namusu. Gözümüzün önünde tacize uğrayan kadına da yardım etmiyoruz, çünkü kadın illa bir şey yapmıştır. Hatta birçok kişiye göre, sokağa çıkmış olması, tek başına dolaşması zaten başına gelenleri meşrulaştırıyor. Önyargı üzerimize o kadar yapışmış ki, sadece ezbere yaşamaktan bir adım öteye gidemiyoruz.

Kitapta geçen bir cümle aslında her şeyi anlatıyor:

"Bana bir ön yargı verin dünyayı yerinden oynatayım."

Bize de üzerine düşünmek kalıyor.


Aylin Çiftçi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder