Kırmızı Pazartesi Üstüne - Aysun Soyer - Sevdalım Hayat
Kırmızı Pazartesi Üstüne - Aysun Soyer

Kırmızı Pazartesi Üstüne - Aysun Soyer

Paylaş

Katılımcı: aysunsoyer.as/ Aysun Soyer

Tarih: 28 Kasım 2017

Kitap: Kırmızı Pazartesi , G. G. Marquez

Tema: Cinayet, Duyarsız toplum

Anlatım: Betimlemelerin bolca yapıldığı, hayal dünyasında bir film gibi canlanan bir o kadar akıcı ve sürükleyici bir anlatım

Çağrışım:


Susmak yerine göre olmalı, haksızlık karşısında ya da bir can söz konusu iken değil. Doğrudan kendi uygulamasa da, tanık olarak da haksızlığın zulmünden sorumlu hale gelir insan. Haksızlık karşısında eliyle, diliyle ve kalbiyle harekete geçip engelleme çabası göstermeyen halk da bir nevi katil değil midir?

"Böylelikle hepimizin suçlu olabileceğimiz bir cinayetin öcünü almak için taşralı ruhlarını bir anda değiştirebilecekleri düşünülemezdi." (syf. 74)

Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır sözü, zulme rıza göstermenin şeytan işi olduğunu anlatır. Kitabın bana çağrıştırdığı en önemli konu da bu oldu. Görmezden gelmek, arkanı dönüp kendi rahatına bakmak... Hele bir de sorgulamadan masum insanın canına kıymak bu kadar kolay mı? Bahaneler oldukça insan öldürmek de kolaydı öyle mi...

"Ancak cinayeti engelleyebilmek için bir şeyler yapabilecekken yapmayanların çoğu, namus sorunlarının ancak faciada rol almış kişilerin erişebildiği kutsal alanlar olduğu bahanesiyle kendilerini avutmuşlardı." (syf. 87)

Müdahale edilmesi gereken zamanda susmak; kör, sağır, dilsiz biçimde seyirci kalmak, sonrasında kuşkusuz büyük bir pişmanlık bırakır. "...karşısında son derece üzgün bir kasaba halkı bulmuştu." (syf. 88)


Aysun Soyer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder